אירוע רב נפגעים... מה זה ?!
אירוע רב נפגעים (בראשי תיבות נפוצים: אר"ן) הוא אירוע שבו המשאבים לטיפול בפצועים אינם מספיקים למתן טיפול הולם בכולם. הגורם העיקרי לאירוע עם פצועים להפוך לאר"ן, הוא מספר פצועים גבוה ביחס למספר המטפלים. גורמים נוספים הם מאפייני וסוגי הפגיעות, הכשרתו של כוח האדם, הציוד הרפואי שבמקום ואמצעי פינוי הפצועים לקבלת המשך טיפול בבתי החולים. הטיפול באר"ן דורש גישה ייחודית. כוחות הרפואה באר"ן פועלים להצלת חיי אדם רבים ככל האפשר, דבר שמשמעותו לפעמים היא החלטה מודעת להזניח את הטיפול בפצועים לא דחופים, בפצועים שסיכויי הצלתם דלים ובפצועים שהטיפול בהם דורש משאבים רבים מידי. תורת הטיפול באר"ן לא הייתה מפותחת עד לשנות ה-70 וסביר להניח כי ההתפתחות בתחום, חלה במקביל להתפתחות סכמות הטיפול בנפגע בודד. מרבית האירועים רבי הנפגעים הם תאונות אוטובוסים בין עירוניים ובישראל גם פיגועי טרור.
סוגים שונים של אירועים רבי נפגעים
כל אירוע רב נפגעים יסווג על פי מספר פרמטרים מהותיים (אך לא-פורמליים): מספר הנפגעים וחומרת פציעותיהם; מיקום גאוגרפי וטופוגרפיה של השטח; סיכונים אופציונאליים (לדוגמה אם מדובר בפיגוע); זמינות וכושר הקליטה של בתי חולים. בנפרד מקריטריונים נפוצים אלה קיימים קריטריונים נוספים, כלליים יותר, על פיהם מסווגים מראש את האירוע לפי אופיו הכללי. קריטריונים אלה נלקחים בחשבון על פי המאפיינים אותם ניתן לדעת מלכתחילה ועל פי סקירה ראשונית או אפילו על בסיס מידע לא-ישיר שהועבר למוקדים: אר"ן מצומצם: אירוע בו מדובר במספר מצומצם של נפגעים (יחסית לכוח המטפל ולשאר הפרמטרים) שבו ניתן להיערך מחדש כך שנוכל לטפל בכל נפגע כאילו היה פגוע יחיד. אר"ן (רגיל): בו נדרשת הערכות מחדש במשאבי הטיפול והגדרת סדר קדימויות טיפול מחמיר יותר, תוך הכרה במגבלות הטיפול שנובעות מהתנאים. אירוע טוקסיקולוגי המוני (נקרא לעתים אט"ה): אירוע בו קיים חשש שתגיע כמות גדולה של נפגעי חומרים מסוכנים, חומרים רעילים או חומרי לחימה כימיים. אירוע קרינה: אירוע בו קיים חשש שיגיעו נפגעים הדורשים טיפול בפגיעות הנובעות מקרינה או מזיהומים רדיואקטיביים שדורשים הערכות לקראת הגשת טיפול ייעודי (כמו אמבטיות לרחיצת החומר ותרופות מתאימות). קיימים סיווגים נוספים שהגופים המטפלים באר"ן (מד"א וצה"ל) מוסיפים על מנת ליצור סדר בהתמודדות עם האר"ן. במד"א מסווגים כל אר"ן מידית כאר"ן ב"קטגוריה 1" או ב"קטגוריה 2". בקטגוריה 1 מדובר באירוע בו כל הנפגעים יגיעו לבית החולים בתוך שעתיים מהגעת המטפל הראשון. באר"ן כזה מספיקה המערכת האזורית של שירותי ההצלה (דוגמה קלאסית לאר"ן מסוג זה היא תאונת דרכים). בקטגוריה 2 מדובר באירוע שקיים חשש לגביו כי חלק מהנפגעים או כולם יתעכבו שעות או אפילו ימים עד הגעתם לבית החולים. באר"ן כזה נדרשת התערבות לאומית כלל מערכתית הכוללת הזעקת מסוקים, כוחות צה"ל וכדומה (לדוגמה: אסון ורסאי). בצה"ל קיים תת-סיווג נוסף לכל אר"ן: "מפוזר" או "מקובץ". אר"ן מפוזר הוא אירוע בו הנפגעים מפוזרים או שקיים חשש להימצאות נפגעים נוספים באזור שמיקומם אינו ידוע. באר"ן כזה הפעולה הראשונה תהיה קיבוץ כל הנפגעים אל נקודה מוסכמת. אר"ן מקובץ, בשונה מהמפוזר, הוא אירוע בו כל הנפגעים קרובים מספיק לנקודה גאוגרפית בה ניתן למקם את פינות ההחייאה, הציוד והאמבולנס ואין צורך בקיבוץ הנפגעים.
למדנו מהו אר"ן עכשיו אנחנו רוצים לדעת איך זה קשור אלינו...
אר"ן קטגוריה 1:
שריפה / קריסה או כל דבר אחר... במפעל / מוסד / מכללה / אוניברסיטה וכו'...
קיימים נפגעים רבים, פגיעות שונות ודרגות חומרה שונות... עד אותו הרגע שהדבר ידווח לארגוני ההצלה הלאומיים, יש ביכולתנו להציל חיי אדם וזאת ע"י למידה ותרגול תרחישים אלו, ע"י מספר פעולות פשוטות ניתן יהיה להעלות בעשרות אחוזים את מספרי הנפגעים אשר ישרדו את האירוע, לאחר הגעת כוחות ההצלה, הכדור עובר לידיהם ומכאן אנחנו מסייעים להם במידה ויזדקקו לכך.
אר"ן קטגוריה 2:
לאחרונה גובר החשש ממתקפת טילים על מדינת ישראל ו / או רעידת אדמה.
במידה ואירועים אלו יתקיימו באזורינו צפוי הרס רב ברחבי המדינה וכמות גדולה מאוד של נפגעים "בתפזורת" ע"פ הגדרת הצבא.
ההרס לא יהיה רק למבנים ומוסדות אלה גם לכבישים ראשיים ופנימיים אשר לא יאפשרו את הגעתם של צוותי החירום הממלכתיים.
נכון לימים אלו, פיקוד העורף יודע לומר כי בתרחישים הנ"ל ישנה אפשרות שלא תהיה יכולת לסייע לנפגעים במהלך ה- 48 שעות הראשונות.
ע"י הכנה מוקדמת, צבירת ניסיון, ידע וציוד, כל מוסד גדול יוכל להחזיק את אנשיו בחיים ולהעניק להם טיפול רפואי מציל חיים עד להגעת כוחות ההצלה הממלכתיים בהמשך.
עכשיו כל שנותר לעשות הוא ליצור קשר עם חטיבת ההדרכה של חברת Premergency ולהזמין יועץ מקצועי אליך !
ללא התחייבות וללא עלות. צור קשר כבר עכשיו !